Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. John de Mol valt NU.nl aan met eigen nieuws-app
Mediamagnaat John de Mol blijft zijn Talpa-imperium uitbreiden. Zijn nieuwste plan is het optuigen van een eigen nieuwsdienst, zei hij woensdag aan tafel bij Jeroen Pauw.
In de loop van volgend jaar moet de dienst in de lucht zijn en nieuwsberichten leveren voor radio en tv, maar vooral voor online. Ook komt hij waarschijnlijk met een eigen nieuws-app.
2. Delftse uitdager van ASML staat op omvallen
Na achttien jaar, honderden miljoenen aan investeringsgeld en talloze ontsnappingen, lijkt het einde van chipmachinemaker Mapper dichterbij dan ooit. Het Delftse bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd, bevestigt CEO Bert Jan Kampherbeek donderdag tegenover het Financieele Dagblad.
Mapper komt voort uit de TU Delft en ontwikkelt chipmachines die werken met elektronenbundels. 240 medewerkers moeten nu afwachten of hun baan er straks nog is.
3. Plastic vangen lijkt voor Boyan Slat toch moeilijker dan gedacht
Het wordt voor Boyan Slat een stuk moeilijker om plastic uit de oceaan te halen dan hij had verwacht. In oktober liet hij met zijn project The Ocean Cleanup zijn plasticvanger te water, maar de U-vormige buis van 600 meter vangt nog steeds geen plastic. Beter gezegd: hij vangt het wel, maar omdat de buis te langzaam door het water beweegt, kan het plastic weer ontsnappen.
In eerste instantie lieten Slat en zijn team weten dat ze er alle vertrouwen in hadden dat ze het probleem met een paar kleine aanpassingen konden oplossen. Inmiddels lijkt het toch iets ingewikkelder te liggen. In een update schrijven ze dat ze het systeem verder zullen moeten testen om het probleem op te lossen. Wanneer ze echt plastic willen gaan vangen, is onduidelijk.
4. Werkloosheid weer onder het niveau van voor de crisis
Het werkloosheidspercentage is in november gedaald en voor het eerst iets lager dan net voor het uitbreken van de crisis eind 2008. In de elfde maand van het jaar waren er 326.000 werklozen, oftewel 3,5 procent van de beroepsbevolking.
De arbeidsparticipatie is gestegen tot een nieuw hoogtepunt. Bij het begin van de crisis was 68,3 procent van de bevolking aan het werk. In november is de participatie iets hoger met 68,4 procent en dat is ook direct het hoogste niveau sinds het begin van de meting bijna vijftig jaar geleden.
5. Parkeren wordt nóg duurder in Amsterdam
Parkeren in Amsterdam wordt vanaf april een stuk duurder. De meerderheid van de gemeenteraad steunde het plan van de wethouder om de tarieven in de hele stad op te hogen. Als je in het centrum wil parkeren, kost dat je nu nog 5 euro per uur, maar dat wordt 7,50 euro per uur, schrijft De Telegraaf. Ook in de ring rond het centrum is het prijzig om te parkeren: het tarief gaat daar omhoog van 4 euro naar 6 euro per uur.
6. Nederlanders keren zich in rap tempo af van de cryptomarkt
Door de scherpe koersdalingen is het enthousiasme van Nederlanders voor cryptomunten als de bitcoin flink afgenomen. In een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten zegt 61 procent van de ondervraagden dat investeren in cryptomunten dit jaar minder aantrekkelijk is geworden. Ook de belangstelling voor initial coin offerings is fors gedaald. Niet alleen vanwege de koersdalingen, maar ook door angst voor fraude en oplichting.
7. Pinterest wil mogelijk begin 2019 naar de beurs
Socialenetwerksite Pinterest bereidt zich naar verluidt voor op een beursgang. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zou aan het bedrijf een prijskaartje hangen van zeker 12 miljard dollar. Ingewijden zeiden tegen de krant dat aandelen Pinterest mogelijk al in april op de beurs verhandelbaar zullen zijn.
8. Fed verhoogt de rente, ondanks kritiek van Trump
De Federal Reserve schroeft de rente in de Verenigde Staten verder op. Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Het is de vierde rentestap van dit jaar. Voor 2019 rekent de Fed nu op twee renteverhogingen.
Niet iedereen is blij met de koers van de Fed. President Donald Trump uitte afgelopen tijd herhaaldelijk kritiek op het stapje voor stapje opvoeren van de rente. Renteverhogingen zorgen er immers voor dat geld lenen duurder wordt en dat zet een rem op de economische groei.
9. 450 miljoen voor doorbetaling ziekte in mkb
Het kabinet maakt 450 miljoen euro vrij om met name kleine bedrijven te helpen bij de loondoorbetaling bij ziekte. Om het mkb te helpen, komt er op 1 januari 2020 een nieuwe verzuim-ontzorg-verzekering. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken afgesproken met de werkgeversorganisaties. Met het geld kan de premie van de werkgevers omlaag. Werkgevers blijven wel twee jaar betalen voor een zieke werknemer.
10. Blunder in de flitspeiling naar zomer- of wintertijd
Twee op de vijf Nederlanders wil dat het altijd wintertijd is, zo bleek woensdag uit een flitspeiling in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Maar hoe betrouwbaar is dat cijfer? In het onderzoek is namelijk een fout geslopen.
In de peiling onder ruim 1.800 burgers werd gesteld dat als het altijd zomertijd zou zijn, de zon eind juni om 20.00 uur onder gaat. Dat is echter twee uur later. Ollongren vindt het niet nodig om het onderzoek opnieuw te doen. Volgens onderzoeksbureau Motivaction heeft de fout geen gevolgen voor de conclusies.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- Is extra aflossen op je hypotheek altijd een goed idee? 5 punten om te overwegen
- Unilever koopt De Vegetarische Slager en voegt opnieuw een hip merk toe aan zijn portfolio
- Een man kwam twee keer stomdronken op het werk, werd ontslagen, maar krijgt van de rechter nu een ton